tiistai 14. lokakuuta 2014

Yrttinen tomaattikeitto

Syksy toi taas mukanaan himon keittoihin. Tästä se alkaa, ensimmäisenä tomaattikeitto.



1 pullo Biona basilikalla maustettua tomaattikastiketta
2 tölkkiä Mutti tomaattimurskaa
2 valkosipulin kynttä
3 salottisipulia
pala fenkolia
1 makea paprika
maun mukaan punaista chiliä
pala purjoa
1/2 sitruunan mehu
korianteria
lehtipersiljaa
basilikaa
mustapippuria
valkopippuria
suolaa
loraus agavesiirappia
oliiviöljyä
n. 2 dl punaviiniä

Laita tomaattimurskat ja tomaattikastike kattilaan ja keitä. Lisää joukkoon pieniksi pilkotut sipulit, purjo, paprika, fenkoli ja valkosipuli. Mausta ja lisää yritit. Anna keiton porista liedellä miedolla lämmöllä reilu tunti. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Surauta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Itse pidän keitosta jossa on hieman rosoinen koostumus, joten käytin sauvasekoitinta vain sen verran, että pilkotut kasvikset soseutuivat.





Vadelma-kookos raakakakku

Ostin pienen irtopohjavuoan jokin aika sitten ja se sopii erinomaisesti näihin tekemiini raakakakkuihin. Aika, vaiva ja ainekset tosin ovat melko samat kuin isompaa kakkua valmistaessa, mutta koska pieni kakku tulee syötyä usein kerralla, se toimii meidän taloudessa jotenkin kivemmin. Pienessä vuoassa tehdystä kakusta tulee myös korkeampi ja omasta mielestäni vielä ihanamman näköinen. Meidän pakastin on niin pieni, että on helpottavaa ettei sinne tarvitse säilöä kakkua pitkäksi aikaa, vaan säästää tila marjoille ja muille tärkeille herkuille.

Tänään leivoin kakun, koska kutsuin 3 kaveriani lounaalle ja kakkukahveille vauvoineen. Meillä kaikilla on lähes samanikäiset pikkuiset, joten treffaaminen kodin rauhassa on ihanaa. Aikuista seuraa ja mukavaa höpinää. Ihan parasta äitiyslomalaisen puuhaa.

Vadelma-kookoskakku meni parempiin suihin kerralla. Kakku maistui kaikille, koska se ei ollut liian makea. Täytteen koostumus miellytti myös.



Pohja:
1 dl manteleita
1 pekaanipähkinöitä
1 dl taateleita
1 rkl raaka kaakaojauhetta
3 rkl vettä

Täyte:
1 tölkki kookosmaitoa ( jääkaappikylmänä, käytä kovettunut osa )
2 tl vaniljasokeria
1 rkl agavesiirappia
n. 1,5 dl jäisiä vadelmia
n. 2 rkl mantelirouhetta

Liota mantelit, pähkinät ja taatelit yön yli. Valuta vesi pois ja laita ne shakeriin. Lisää kaakaojauhe ja tarvittaessa vettä. Aja tasaiseksi massaksi ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja pakastimeen ja valmista täyte.

Ota jääkaappikylmästä kookosmaidosta kovettunut osa ja vatkaa se vaahdoksi. Mausta kookoskermavaahto vaniljalla ja agavesiirapilla tai hunajalla. Laita kermavaahto shakeriin ja lisää vadelmat ja mantelirouhe. Hurauta täyte tasaiseksi ja levitä pähkinäpohjan päälle.

Laita kakku pakastimeen reiluksi tunniksi ja koristele vadelmilla ja mantelirouheella.
Ota kakku esille noin puoli tuntia ennen tarjoilua jotta se ehtii sulaa aavistuksen.

Smoothie kuin karkki

Tänä aamuna herkuttelin karkin tai pullan makuisella smoothiella. Ihanaa!


Kaikki makeanhimoiset, terveellinen aamujuoma syntyy näin:

1 dl kookosmaitoa
6 pakaste mansikkaa
1/2 pakastettu banaani
1/2 tl kardemummaa
3 taatelia
jääpaloja

Hurauta kaikki ainekset shakerilla sekaisin ja nauti!
Ah!


maanantai 13. lokakuuta 2014

Pikaruoka riisinuudeleista

Miten saatoinkaan olla täysin unohtanut nuudelit!  Mutta en enää.
Ostin kaupasta riisinuudeleita ja tein nopean, helpon ja tosi raikkaan makuisen ruoan muutamassa minuutissa. Tästä varmasti varioin jatkossa monia versioita, koska näin nopeasti valmistettava ruoka on pienen vauvan äidille varsin mainio lounas ja ruoka maistuu kylmänäkin.

2 annosta:

1/2 pakettia riisinuudeleita
oliiviöljyä

1 avokado
makeaa punaista paprikaa
pinaattia
korianteria
1/2 sitruunan mehu
soijakastiketta
mustapippuria
chiliä


Keitä vettä, lisää siihen nuudelit ja ota kattila liedeltä. Anna nuudeleiden valmistua 3 minuuttia kattilassa kannen alla. Kaada vesi pois, huuhtele viileällä vedellä ja lisää loraus oliiviöljyä.
Kaada nuudeleiden sekaan sopivasti soijakastiketta, sitruunanmehu ja mausta pippurilla ja chilillä.  Lisää avokado, pinaatti, paprika ja korianteri.

Nauti! Tosi hyvää!

tiistai 7. lokakuuta 2014

Tule hyvä keksi!

Näin tämän keksiohjeen ihanilla ja inspiroivilla www.vaneja.com sivuilla ja lähetin sen oitis serkulleni ja siskolleni. Molemmilla on keliakia eli kaikki uudet gluteenittomat reseptit menevät meillä aina samantien jakoon. Itse vältän sokeria, maitotuotteita ja kananamunaa, joten tämä superhelppo ohje meni kokeiluun samantien.
Keksit hupenivat hetkessä, joten jatkossa teen näitä kaksinkertaisen määrän.

Tässä vielä ohje kekseille, mutta allaolevasta linkistä löytyy kaunis video joka kannattaa ehdottomasti katsoa
http://www.vanelja.com/tv/view.php?id=10 

1 banaani
2 dl kookoshiutaleita
1/2 tl kanelia

Uuni 175 C noin 20 min.


maanantai 6. lokakuuta 2014

Vaaleanpunaista huomenta!

Aamuni alkaa parhaiten pehmeän makuisella smoothiella.
Tämä vaaleanpunainen herkku oli taivaallista. Siksi haluan jakaa sen helpon ohjeen myös teille.

n. 2 dl pakaste mansikoita
1 banaani
1 päärynäomena
n. 1 dl Alpro mantelimaitoa
jääpaloja

Surauta kaikki ainekset blenderillä tasaiseksi.
Herkuttele heti!






Suklainen ja marjainen raakakakku

Sain kutsun ihanien naisten ja vauvojen aamiaiselle ystäväni Lauran luokse. http://laura.minityyli.fi
Laura pyysi meitä tulemaan aamiaiselle tyhjin käsin, rentoutumaan ja olemaan huolehtimatta mitä tuoda mukanaan. Ihan vaan nauttimaan seurasta ja hengailemaan.
Koska olen nykyään makeahiiri, enkä edelleenkään syö sokeria, päätin tehdä aamulla nopeasti mukaani raakakakun.
Aamiaisella kupillinen kahvia ja kakkupala, voiko ihminen paremmasta haaveilla?

Kakusta tuli ihanan raikas eikä lainkaan liian makea. Marjat tekivät todellisen bonuksen kakun makuun.
Raakakakkua ensimmäistä kertaa maistaneet naiset kehuivat myös kakkua, joten tunsin suurta onnistumisen iloa!






pohja:
1 dl pekaanipähkinöitä
1 dl hasselpähkinöitä
1/2 dl cashewpähkinöitä
1 dl kuivattuja taateleita
3 kpl pehmeitä kuivattuja viikunoita
1/2 dl Cocovi kaakaojauhetta
3 rkl vettä
ripaus ruususuolaa

täyte:
2 avokadoa
1 pieni pakastettu banaani
1/2 dl Cocovi kaakaojauhetta
3 rkl kookosöljyä
2 rkl agave siirappia
2 rkl kookoshiutaleita
3 rkl tuorepuristettua  100% metsämustikka mehua ( voit korvata tämän appelsiinimehulla, vedellä tai muulla haluamallasi nesteellä )

vadelmia
mustaherukoita
raakasuklaa konvehteja

Laita pähkinät ja taatelit yöksi likoamaan. Sekoita Vitamixilla tai monitoimikoneella kaikki pohjan ainekset tasaiseksi massaksi. Levitä pohjamassa pieneen leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Ripottele pohjan päälle vadelmia ja mustaherukoita ja laita pakastimeen siksi ajaksi kun teet täytteen.

Kuori avokadot ja laita ne kuivien aineiden ja pakastettujen banaanisiivujen kanssa blenderiin. Sekoita ja maistele. Lisää mustikkamehu tai muu neste ja sekoita. Lisää vielä kaakaojauhetta ja nestettä maun ja tarpeen mukaan.

Päällystä kakku ja koristele marjoilla ja raakasuklaa konvehteilla.
Laita kakku 1-2 tunniksi pakkaseen ja tarjoile.