torstai 22. syyskuuta 2011

Bataattikeitto


Sadepäivään sopii taas soppa.
En ole koskaan aiemmin tehnyt bataattikeittoa, joten päätin kokeilla. Jotenkin bataatin makea maku houkutteli testaamaan sitä nyt.

1 iso bataatti
1 kesäkurpitsa
3 isoa porkkanaa
n. 1 dl silputtua kevätsipulia
lehtipersiljaa
vettä
1 kasvisliemikuutio
1/2 pakettia mustaa koskenlaskija sulatejuustoa
mustapippuria
suolaa
saksanpähkinäöljyä

Pilkoin bataatin, kesäkurpitsan ja porkkanat kuutioiksi ja laitoin kiehumaan kattilaan veden ja kasvisliemikuution kera. Maustin keiton kevätsipulilla ja lehtipersiljalla, sekä pippurilla ja suolalla. Lorautin sekaan vielä tilkan saksanpähkinäöljyä ja lisäsin juustokuutiot soppaan. Soseutin keiton sauvasekoittimella ja nautin ruisleipäviipaleen ja voin kera.

Ihanaa syksyruokaa!

maanantai 19. syyskuuta 2011

Maanantai hässäkkä


Vesisade, enkä millään jaksanut raahautua ruokakauppaan. Lähes kaikki ruoka-aineet olivat homehtuneet jääkaappiin... Ei ihan paras aloitus maanantaille ja viikon alulle...

No, onneksi jotain evästä oli vielä kuosissa ja sain valmistettua itselleni lämpimän ruoan, ihan niistä suosikki raaka-aineista vielä. Hyvää, mutta huomenna on sitten jo ihan pakko käydä kaupassa ja vähän vaikka suunnitella loppuviikon ruokavaliota :-)

2 kourallista tuoretta pinaattia
4 tomaattia
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
artisokkaa öljyssä
fetaa
parmankinkkua
mustapippuria
suolaa
sitruunamehua

Kuullotin pinaatit oliiviöljyssä ja lisäsin hetken kuluttua pannulle tomaattisiivut ja pieneksi pilkotun valkosipulin. Lisäsin sekaan artisokat ja fetan. Puristin sitruunamehua ja rouhin pippuria ja suolaa. Lämpimän kasvishöystön lisuukkeeksi löysin kaapista vielä parmankinkkua. Nam.

maanantai 12. syyskuuta 2011

Mustikka-omenapiirakka


Heinolan reissun tuliaisina sain myös mustikoita ja omppuja. En ole leiponut aikoihin ja koska ulkona on ankea sadesää ja pääsin kerrankin töistä tosi aikaisin, päätin hyödyntää tämän hetken.

Kaivoin esille suosikkikeittokirjani eli Kotitalous 7 ;-) . Vanhat köksänkirjat toimii mielestäni perus piiras -ja sämpyläohjeissa ihan parhaiten! Tottakai oli ihan ministi pakko säätää ohjetta, mutta mittasuhteet otin suoraan kirjasta ja lisäsin sitten vaan vähän kookoshiutaleita ja vaniljasokeria.

Nyt on sitten pellillinen jälkkäriä tarjolla, enää ei puutu kun että joku söisi sen! Huomenna vien ehkä piiraan töihin mukanani, ettei se vaan jää syömättä tai etten syö sitä kokonaan itse.

3 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl sokeria
4 dl luomu vehnäjauhoja
1/2 dl kookoshiutaleita
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia ( laitoin ehkä vähän reilummin )
1 tl vaniljasokeria
1 1/4 tl suolaa
1 muna
1 dl luomu rypsiöljyä ( tai 100g margariinia )
3 dl laktoositonta maitoa

pinnalle:
mustikoita
omppuja
kanelia
sokeria

Mittaa kuivat ainekset ja sekoita kaikki keskenään kulhossa. Lisää muna, rasva ja maito. Kaada ainekset pellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle mustikat ja omenalohkot. Sirottele päälle kaneli ja sokeri.
Uuni 225 C, noin 15-20 min.

Kurpitsakeitto


Kävin viime viikolla Heinolassa kotiseudulla ja sain tädiltäni ison keltaisen kesäkurpitsan. Hessun omalla pihalla kasvanut kurpitsa päätyi nyt keitoksi. Mukaan soppaan pääsivät jääkaapista löytyneet ruoka-aineet, kauppaan en jaksanut tänään mennä.

Ihan hyvä arkiruokahan tästä tuli! Aika miedon makuinen, mutta basilika antaa keitolle kyllä kivan vivahteen.

1 keltainen kesäkurpitsa
1 sipuli
avokadoöljyä
kourallinen tuoretta basilikaa
n. 100 g laktoositonta fetaa
1 kasvisliemikuutio
vettä
mustapippuria

Kuullotin kesäkurpitsakuutiot ja pilkotun sipulin avokadoöljyssä kattilassa. Kun kasvikset olivat pehmenneet, lisäsin joukkoon kasvisliemen ja silputun basilikan. Annoin keiton porista noin 20 minuuttia ja lopuksi lisäsin mausteet ja fetan. Soseutin keiton tasaiseksi sauvasekoittimella.

sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Kylmä avokadokeitto


Tein tätä samettisen pehmeää avokadokeittoa alkuruoaksi rapujuhliin.
Keitto on ihanan täyteläistä, mutta ei liian tuhtia. Olen aina tarjonnut sopan kylmänä, mutta olettaisin sen toimivan hyvin myös lämpimänä. Pitäisikin ehkä testata.

Resepti on suoraan Etiketti lehdestä ja teen sen lähes täysin ohjeen mukaisesti. Sitruunamehua saatoin nyt lorauttaa vähän enemmän ja tälläkertaa lisäsin myös muutaman tipan vihreää tabascoa.

3 suurta kypsää avokadoa
½ sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
suolaa, ripaus sokeria, mustapippuria
1 l kana- tai kasvislientä
(½ dl ranskankermaa)


1. Kuori avokadot, mausta sitruunamehulla, valkosipulilla, suolalla, sokerilla ja pippurilla. Soseuta tasaiseksi.

2. Sekoita joukkoon kana- tai kasvisliemi lämpimänä tai kylmänä. Pyöristä maku halutessasi vielä ranskankermalla.

torstai 8. syyskuuta 2011

Tomaattia, Auraa ja avokadoa



Helppoa ja hyvää.

pisaratomaatteja
1/2 avokado
pala aurajuustoa

kastikkeeksi:
avokadoöljyä
väkiviinaetikkaa
tuoretta basilikaa
maldon sitruunasuolaa
mustapippuria
aavistus wasabia

tiistai 30. elokuuta 2011

Tomaatti-pinaattikeitto


Ensimmäistä kertaa työmatkani ja tiukan duunirupeaman jälkeen päätin kokata jotain, omassa rakkaassa keittiössäni.
Jostain syystä keitot ovat olleet nyt suosikkiruokia jo jonkin aikaa, päätin siis jatkaa samalla linjalla tänäänkin.
Alepan antimista valmistettu fetalla höystetty tomaatti-pinaattikeitto syntyi vauhdilla.

Syön tätä soppaa nyt ainakin pari päivää ja huomenna voin vaikka halutessani/jaksaessani paahtaa keiton päälle kurpitsansiemeniä.

2 tölkkiä Mutti tomaattimurskaa
n. 3 rkl tomaattipyrettä
200 g helmi tomaatteja
150 g pussi pakastepinaattia
1/2 yksikyntisestä valkosipulista
1 sipuli
1 punainen paprika
1 ruukullinen tuoretta basilikaa
n. 100 g laktoositonta fetaa
loraus avokadoöljyä
mustapippuria
maldon suolaa
muutama tippa vihreää tabascoa
n. 1 tl agave siirappia

Kaadoin tomattimurskat yhdessä pyreen ja pakastepinaatin kanssa kattilaan kiehumaan. Pilkoin joukkoon helmitomaatit, sipulin, valkosipulin ja basilikan. Annoin keittoainesten muhia jonkun hetken ja lisäsin sekaan mausteet ja ihan lopuksi fetan. Surautin keiton tasaiseksi sauvasekoittimella.
Soppa maistui oikein hyvälle ruisleipäpalasen kanssa.