tiistai 24. helmikuuta 2015

Vaihteeksi vihreää

Meillä on syöty pitkän aikaa keittoja ja uuniruokia. Nyt tuntui että oli aika saada lautaselle jotain raikasta ja värikästä.
Tein pitkästä aikaa ruokaisan salaatin ja ai että kun se maistuikin hyvälle. Kevät on selkeästi saapumassa.


jääsalaattia
kurkkua
kirsikkatomaatteja
fenkolia
persiljaa
avokadoa
oliiveja
fetaa

maustamattomia broilerisuikaleita
kevätsipulin varsia
kokonaisia purkkiherkkusieniä
seesaminsiemeniä
kurpitsansiemeniä
currya
valkopippuria
tabascoa
korianteria
persiljaa
oliiviöljyä
seesamöljyä
soijakastiketta

kastike:
dijon sinappia
oliiiviöljyä
väkiviinaetikkaa
agavesiirappia
suolaa
mustapippuria
tabascoa




torstai 5. helmikuuta 2015

Piparjuurella terästetty kalakeitto

Postilaatikosta tipahti Yhteishyvä ja sen välissä ruokaliite. Tarvitsin ideoita arkiruokaan ja sieltä siis löytyi. Mahtavaa. Muunsin tietysti hieman alkuperäistä reseptiä, joten tässä omani:

1,5 l vettä
kalafondia
1 kasvisliemikuutio
loraus valkoviiniä
piparjuuritahnaa ( ohjeessa luki 4 rkl joka tuntui minusta paljolta. lisäsin kuitenkin tahnaa koko ajan  ja vielä valmiiseen keittoonkin. laita siis pikkuhiljaa ja lisäile oman maun mukaan )
laktoositonta voita
suolaa
maustepippuria
mustapippuria
valkopippuria
pala purjoa
kevätsipulia
tilliä
4 perunaa
2 porkkanaa
pala palsternakkaa
1/2 pkt lohikuutioita ( pakaste )
1/2 pkt seikuutioita ( pakaste )

Laita vesi kiehumaan ja lisää siihen fondi, liemikuutio, valkoviini, mausteet ja piparjuuritahna. Pilko juurekset ja laita soppaan sekaan. Keitä kasvikset puolikypsiksi ja lisää lohi. Kiehauta ja lisää tarvittaessa suolaa ja lopuksi vielä tuore tilli, kevätsipulit ja reilu nokare voita. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa piparjuuritahnaa maun mukaan.




keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Uuniriisipuuro

Puuroteema jatkuu.
Koska lapsi on kipeä, ruoat pitää valmistua uunissa, hetkessä ja helposti. Tuntuu että oma ruokailu on mitä on, kun pikkuinen sairastaa.
Huomenna onneksi on valmiina välipalaksi uunipuuroa ja nautin sitä tänään jo iltapalana.
Herkkua.

2 dl puuroriisiä
1 l kauramaitoa
1/2 tl suolaa

kanelia
hunajaa

Uuni 150-175C, noin 1,5 h ( sekoita muutaman kerran välissä )





tiistai 3. helmikuuta 2015

Puolukka raakapuuro

Olen koukussa! Raakapuurot valloittivat aamuni ja jatkan harjoituksia kokeilemalla uusia yhdistelmiä ja makuja.
Tämä siemenpuuro maistuu myös erityisen lempeälle kun lisäät lusikallisen hunajaa sen makua sulostuttamaan.
Vatsa kiittää heti aamusta.

1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
2 dl puolukoita
1 dl soijajogurttia ( tai muuta haluamaasi jogurttia )
1 tl hunajaa

Huuhtele siemenet ja laita ne yöksi veteen likoamaan. Ota pakasteesta puolukat sulamaan.
Kaada vesi pois, laita siemenet blenderiin ja surauta niin tasaiseksi kuin tykkäät. Itse pidän vähän rouheammasta puurosta, joten jätin vähän enemmän suutuntumaa. Lisää joukkoon jogurtti ja puolukat ja aja tasaiseksi puuroksi. Mausta teelusikallisella hunajaa.


keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Pehmoinen raakapuuro

Olen yrittänyt vähentää arkena leivänsyötiä, ihan vaan siksi etten korvaisi aterioita leivällä. Aamuisin syön siis useimmiten kaurapuuroa tai soijajugurttia marjojen ja pähkinöiden kera.

Kaipailen toisinaan jotain muutakin arkiaamujeni iloksi, joten surffailin eilen netissä raakapuurojen ohjeita ja löysin erinomaisen ohjeen Urbaanilusikka blogista. Alkuperäinen resepti löytyy siis tuon linkin takaa. Muunsin reseptiä hieman sen mukaan mitä jääkaapista löytyi.




1 dl kaurahiutaleita
vajaa 1/2 dl chian-siemeniä
2 rkl mantelirouhetta
1 dl soijajugurttia
2-3 dl luomu kauramaitoa
1 tl luomu hunajaa
1 tl kookosöljyä
1 tl bourbon vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Lisäksi marjoja ja hedelmiä maun mukaan

Sekoita kaurahiutaleet, chian-siemenet ja mantelirouhe keskenään ja lisää n. 2 dl kauramaitoa päälle. Laita seos jääkaappiin noin tunniksi tai yön yli.
Sekoita toisessa kulhossa jugurtti, loput kauramaidosta, hunaja, kookosöljy, vanilja ja suola. Laita tämäkin seos jääkaappiin noin tunniksi tai yön yli.
Yhdistä kaura-chiansiemenseos ja jugurttiseos ja sekoita tasaiseksi. Nauti marjojen ja hedelmien kanssa ja lisää vielä halutessasi hunajaa antamaan makeutta.

Kokeile mantelirouheen lisäksi/kanssa maun mukaan myös auringonkukan -tai seesaminsiemeniä, pähkinöitä tai pellavansiemeniä.




tiistai 27. tammikuuta 2015

Suklaavanukaskakkua, ihan vaan koska on tiistai!

Näin tämän täydellisen kakkuohjeen Vaneljan sivuilla ja päätin kokeilla heti. Chia siemenet ovat olleet kaapissa kokeilematta, joten tässä reseptissä sain mahdollisuuden testata niitäkin.
Muutin hieman pohjaa, en siksi että varsinaisessa ohjeessa olisi ollut jotain vikaa, vaan siksi että kaapista ei löytynyt kaikkia ainesosia. Siksi siis säätö. Alkuperäinen ohje löytyy täältä.



Pohja:
1,5 dl kuorittuja manteleita
1/2 dl  seesamin siemeniä 
1 dl pehmeitä taateleita
2 rkl kookosöljyä
1 tl vaniljauutetta
ripaus merisuolaa
  • Täyte:
    • 4 dl kauramaitoa
      0,5 dl chian-siemeniä
    • 0,5 dl raakakaakaojauhetta
    • 4-5 rkl kookosöljyä
      1 banaani
    • 1 tl vaniljauutetta
    • 4 pehmeää taatelia
      1 rkl luomu hunajaa

      Vuoraa pieni irtopohjavuoka leivinpaperilla. Surauta pohjan ainekset tasaiseksi massaksi blenderillä ja painele vuoan pohjalle. Laita vuoka pakastimeen ja valmista sillävälin täyte.
      Laita kaikki täytteen ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää hunajaa enemmän jos mielit makeampaa herkkua. Laita kakku pakastimeen noin tunniksi ja tarjoa kookoskermavaahdon ja piparminttuteen kanssa. Ah!


Minestronekeitto

Keittokausi on taas alkanut. Himoitsen kuumia keittoja aina talvella ja kun eilen muistin tämän lapsuusajan soppasuosikkini, oli maanantain ruokavalinta selvä!
Sovelsin tietysti perinteistä ohjetta ja laitoin joukkoon kaikkea mitä jääkaapista löytyi.



n. 1 l vettä
kanafondia
1 purkki Mutti tomattimurskaa
tomaattipyrettä
1 rkl chilikastiketta
3 laakerinlehteä
maustepippureita
mustapippuria
valkopippuria
kuivattua ruohosipulia ja persiljaa
1 purjo
3 porkkanaa
pieni pala lanttua
1/2 purkkia hillosipuleita
1 rkl kaprista
pussi herne-maissi-paprika sekoitusta
350g savupalvikinkkua
gluteenitonta spagettia katkottuna


Keitä vesi ja lisää siihen kasvisfondi, tomaattipyre ja tomaattimurska. Mausta. Anna maustua sillävälin kun leikkaat porkkanat ja lantut pieniksi kuutioiksi ja purjon silpuksi. Laita kasvikset porisemaan liemen sekaan. Leikkaa kinkku ja lisää se, hillosipulit, kaprikset, spagetti ja herne-maissi-paprika soppaan sekaan. Anna porista liedellä kunnes spagetti on kypsää.