maanantai 15. helmikuuta 2010

Tilli-pinaatipesto


Rakastan tilliä ylikaiken ja aina kun tuore tillipuntti houkuttelee kaupassa, yritän miettiä siihen sopivan ruuan.
Tänään sain kaupassa idean tehdä kalaa ja kehittää siihen tillistä peston. Tätä yrttitahnaa aion käyttää jatkossa muihinkin ruokiin, ja itseasiassa tein sitä sen verran reilusti, että syön sitä varmaan parin päivän kuluttua jonkun toisen ruuan kanssa.
Nam. Älyttömän hyvää. Toimisi myös ruisleivän päällä graavilohen seurana. Vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksestakin.

Sulatin pinaatin mikrossa. Pilkoin valkosipulin ja tillin. Heitin kaikki ainesosat shakeriin ja suhautin masinan käyntiin. Valmis!

1 pussi pakastepinaattia
puolikas puntti tuoretta tilliä
1/3 pussi parmesan raastetta
1 valkosipulin kynis
1/2 sitruunan mehu
1/2 limetin mehu
oliiviöljyä
mustapippuria
maldon suolaa

torstai 11. helmikuuta 2010

Kukkakaali-herkkusienikeitto


Täysin uupuneena, tarkastettuani että jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, raahauduin Alepaan ruokaostoksille ilman mitään ideaa tai ajatusta mitä tänään söisin. Matkalla kauppaan puhuin puhelimessa ystäväni Maikkiksen kanssa ja ihmettelin edelleen ruoka-asiaa.. Maikkis ehdotti kukkakaali-aurajuusto vuokaa, josta muistin äitini opettaman ihanan kukkakaali keiton. Otin seuraavan puhelun äidille ja pyysin pientä muistin virkistystä mitä pitikään ostaa kaupasta että voin valmistaa soppaa.
Päädyin muuttamaan hieman perusreseptiä, koska mieleni teki myös herkkusieniä kun bongasin ne kaupan hyllyltä. Keitto toimi näinkin, vaikka epäilin sitä valmistaessani että koko keitosta ei tule mitään muuta kun Bridget Jones tyyppistä sinistä lientä ( tässä tapauksessa valkoista lientä.. ). Keitto oli aluksi omaan makuuni liian ohutta, mutta lisäämällä juustoa sain kun sainkin siitä paksumpaa ja BJ:n leffakeitto jäi vain ajatuksen tasolle. Huh.

450 g pakaste kukkakaalia
2/3 pkt Sinihome Koskenlaskija juustoa
1 prk herkkusieniä
n. 1/2 l vettä
1 kasvisliemikuutio
valkopippuria

Keitin kukkakaalit kasvisliemessä. Kun kukkakaalit olivat vähän pehmenneet, nostin ne pois kattilasta. Lisäsin liemen sekaan sulatejuuston. Paistoin herkkusienet pannulla ja lisäsin ne joukkoon, samoin kukkakaalit. Kiehautin hetken ja maustin valkopippurilla. Valmis! Tätä keittoa voi myös suurustaa vaikka maizenalla, mutta koska olen itse surkea suurustaja, lisäsin vaan juustoa jotta keitto paksuuntui. Sekin onnistui ;-)

lauantai 6. helmikuuta 2010

Possupata


Löysin aamulla pakastimestani suikalepossu paketin, joten päätin kehittäää tämän päiväisen ruuan sen ympärille. Tykkään pataruuista, mutta en ole niissä mikään mestari, koska toivoisin ruuan olevan valmis hetkessä. Nytkin tulin kotiin töistä niin nälkäisenä että ehdin jo nakertaa pari palaa juustoa samalla kun kokkasin. Odottelu voi siis kostautua..
Kävin töistä tullessani hakemasta kaupasta vaan suolakurkkuja, herkkusieniä ja possupadan kanssa sopivaa punajuurta.
Ensi viikon työmatka tarkoittaa nyt jääkaapin tyhjentämistä, eli kasaan ruuan pääosin jääkaapin antimista.

Paistoin possusuikaleet padassa oliiviöljyssä. Lisäsin aika nopeasti joukkoon pippurit, sinapit, valkosipulin, tomaattipyreen ja soijakastiketta. Tämän jälkeen heitin sekaan juurekset, herkkusienet, suolakurkut, kaalin ja hillosipulit. Maistelin pataa välillä ja keksin lisätä mausteeksi hieman persilja maustesuolaa. Tuorekin olisi ollut ihanaa jos olisin vaan tajunnut ostaa..
Annoin padan kiehua hiljalleen noin 45min kunnes en malttanut enää odotella.
Possupadan makua voi toki myös pehmentää purkillisella kermaa tai tuorejuustolla. Itse en käytä laktoosi -ja maitovammaisena juurikaan muita maitotuotteita kuin juustoa, joten tämä kelpaa tällaisenaan minun lautaselleni erinomaisesti.
Söin herkkupataa punajuuren, etikkaisen punakaalin ja valkoisen parsan kera. Huomena voin tuunaan pataa homejuustolla, koska sitä näyttää jääkaapista löytyvän monta jämäpalaa.


300g viljapossun minuutti suikaleita
1/2 pakettia tuoreita juures kuutioita ( sis. porkkanaa, lanttua ja purjoa )
paketti tuoreita herkkusieniä
1/2 purkkia hillosipuleita
n. puolikas pienestä kiinankaalista
2 isoa venäläistä suolakurkkua
n. 1 reilu tl dijon sinappia ( sitä sinapinsiemenistä ja rakeista )
n. 2 tl tavallista sinappia
n. 1 rkl tomaattipyrettä
2 isoa valkosipulin kynttä
valkopippuria
mustapippuria
Santa Maria persilja maustesuolaa
soijakastiketta

torstai 4. helmikuuta 2010

Kookoskanakeitto


Ostin eilen kanakeitto ainekset valmiiksi ja päätin kutsua täksi illaksi pari kaveria syömään.
Olen tehnyt tämäntyyppistä keittoa aikaisemminkin, mutta ostan aina kaupasta sitä mikä milloinkin parhaalta näyttää. Keitto mukautuu kaupan vihannestarjonnan mukaan.
Haluan että soppa on pehmeän makuista ja vain vähän tulista. Kookosmaitoa ei saa olla liikaa, ja siksi kanaliemi tasoittaa sen makua kivasti.

Paistoin ensin kanasuikaleet kattilassa ja maustin ne usealla eri curryjauheella ja palalla tuoretta inkivääriä. Lisäsin joukkoon kiehuvaa vettä, kanaliemikuution, kookosmaidon, chilin, limetin lehdet ja fiilis pohjalta currytahnoja. Annoin keiton porista hiljalleen noin 20 minuuttia ja lisäsin sitten joukkoon paprikat, pavut ja purkki herkkusienet. Odottelin ruokavieraita, joten jätin keiton liedelle miedolle lämmölle maustumaan rauhaisaan tahtiin. Lopuksi heitin kattilaan pilkotut pinaatinlehdet sekä kiinankaalin, kevätsipulin ja korianterin.
Nam. Hyvää tuli. Toivotaan että vieraatkin tykkäävät.

300 g broilerin fileesuikaleita
500 ml kookosmaitoa
1 kanaliemikuutio
n. 2 dl vettä
puolikas punainen paprika
pieni pala punaista chiliä
purkki herkkusieniä
tuoretta pinaattia
kiinankaalia
haricot papuja ( tai sokeriherneitä )
kevätsipulia
pala tuoretta inkivääriä
muutama limetin lehti
sitruunamehua
tuoretta korianteria
vihreää ja punaista currytahnaa
thai yellow curry maustetta
kapha churna maustetta ( sis.

keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Pinaatti-feta ihanuus


Tämä on maailman ihanin lämmin lisäke tai toki se sopii myös syötäväksi myös sellaisenaan. Useimmiten syön tätä, tai tarjoan ystävilleni, hyvän pihvin lisukkeena. Tänään ostin pinaatti-feta ihanuuden kaveriksi kalaa, mutta en malttanut odottaa että kala pääsee lautaselleni.. Söin siis ensin lisukkeen ja vasta sitten pääruuan.
Muuntelen tätä ohjetta usein fiiliksen mukaan. Alkuperäiseen reseptiini kuuluu paahdettuja cashew pähkinöitä, mutta niitä en muistanut ostaa kaupasta. Usein käytän lisäksi hillosipuleita tai punasipulia, ne tuovat kivasti lisää makua ruokaan.
Omasta mielestäni tämä yksinkertaisin resepti on ehdottomasti paras!

Laitoin pannulle reilusti oliiviöljyä, revin pinaatit vähän pienemmiksi ja heitin ne pannulle. Kuullotin pinaatteja miedolla lämmöllä kunnes ne tummuivat ja pienenivät, sitten lisäsin joukkoon tomaatit ja pieneksi hakatun valkosipulin. Lopuksi suola, pippuri ja sitten fetajuusto mukaan pannulle, niin että se vain hieman lämpiää. Valmis! Ja aikaa meni noin 5 minuuttia. Ja kyllä maistui..

Tuoretta pinaattia
Kirsikkatomaatteja ( punaisia tai keltaisia )
Fetaa
Oliiviölyä
Valkosipulia
Maldon suolaa
Mustapippuria

Mini muokkaus tofu hässäkälle

En ehtinyt edelleenkään kauppaan, mutta onneksi jääkaapista löytyi vielä eilistä tofu hässäkkää. Toisena päivänä saman ruuan syöminen ei koskaan tunnu niin mielekkäältä, joten uudistin sitä ihan miniriikkisen verran. Laitoin ruuan päälle reilusti suolaista Roquefort sinihomejuustoa ja mietoa Maasdammer juustoa. Lämmitin mikrossa.
Maistuipa se hyvälle, ja erityisesti homejuuston anstiosta erilaiselle.
Tänään on jo pakko ehtiä kauppaan ja keksiä jotain ihan muuta ruokaa... ehkä kanaa ja kookosta? Katsotaan mitä kaupasta löytyy ja mitä tekee mieli.

maanantai 1. helmikuuta 2010

Tofu hässäkkä


Tänään en jaksanut mennä kauppaan. Oli siis taiottava jotain ruokaa jääkaapin antimista - aika normaalia tosin mulle. Tofusta, artisokasta, tomaattimurskasta ja juustosta syntyi tällainen hässäkkä ruoka. Maistui hyvälle vaikkei tästä reseptistä nyt varmaan mitään kestosuosikkia tulekkaan ;-)

Paistoin ensin tofut ja sipulit pannulla. Lisäsin sitten artisokat, valkosipulin, chilin ja maustoin. Lopuksi tomaattimurska, oliivit ja lisää mausteita. Hetken pohdittuani päätinkin laittaa koko hoidon vielä uuniin, eli päälle juustoraastetta, 200C ja noin 30min.
Söin ruuan salaatin kanssa ja toimi oikein loistavasti!

1 purkki Mutti tomaattimurskaa
1 purkki artisokkaa vedessä
Rasia maustamatonta tofua
mustia kalamata oliiveja
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
pala punaista chiliä
parmesan raastetta
juustoraastetta
kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa
salsa verdeä
forest blend maustesekoitusta
kapha churna luomu maustesekoitusta ( sis. korianteria, inkivääriä, mustapippuria, kanelia, sokeria, suolaa )