tiistai 20. huhtikuuta 2010

Pikainen pinaattikeitto


Mielestäni on epäreilua että syntymäpäivänä on kurkku kipeänä ja mikään ruoka ei maistu miltään!
Jotain oli kuitenkin syötävä, joten vääntäydyin sohvalta keittiöön tekemään jotain todella nopeaa, miedon makuista ja ehdottomasti nestemäistä.
Pakastimessa oli pussillinen pinaattia, ja laktoositonta maitoakin oli jäänyt viikonlopun juhlista.
Kananmunia en jaksanut keittää, joten laitoin sopan päälle siivun Riitan Herkun laktoositonta vuohenjuustoa. Hyvälle sekin maistui, sen mitä nyt maistoin ;-)

1 annos:

1 pussi pakastepinaattia
oliiviöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
1/3 kasvisliemikuutio
kuumaa vettä ( n. 1-2 dl )
n. 1 dl maitoa
valkopippuria
( vuohenjuustoa keiton päälle )

Sulatin pinaatin mikrossa. Lorautin kattilan pohjalle oliiviöljyä ja sekoitin siihen vehnäjauhot. Pyörittelin öljy-jauho seosta hetken kattilan pohjalla niin, että se muuttui paksuksi tahnamaiseksi suurusteeksi. Lisäsin kattilaan pinaatit ja jatkoin sekoittamista. Kun pinaattimassa oli tarpeeksi paksua, oli kasvisliemikuution ja kuuman veden vuoro. Kiehautin sopan ja lorautin lopuksi vielä tilkan maitoa joukkoon pehmentämään makua.
Mausteeksi pinaattikeittoon riittää valkopippuri.

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Synttäri brunssi











Synttärit!
Kutsuin ystäviäni brunssille juhlistamaan syntymäjuhlaani. Oli kivaa laittaa ruokaa isolle porukalle pitkästä aikaa. Hullujen päivien tarjoukset Herkussa inspiroivat myös muutamiin hankintoihin ja niistä resepti-ideoihin. Tarjoiluissa oli mukana toki myös vanhoja ja hyviksi havaittuja herkkuja.

Shamppanja, hyvä ruoka ja rakkaat ystävät; vanheneminen on ihanaa!!!


KIKHERNE SALAATTI

3 tetraa kikherneitä
2 isoa valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1/2 ruukullista tuoretta korianteria
1/2 pakettia tuoreita sokeriherneitä
1/2 oranssi paprika
sitruunamehua
mustapippuria
persilja maustesuolaa ( santa maria )
maldon suolaa


PÄÄRYNÄ GORGONZOLA SALAATTI

4 isoa päärynää
saksanpähkinöitä
hunajaa
oliiviöljyä
mustapippuria
rucolaa


VALKOSIPULI HERKKUSIENET

1 iso purkki kokonaisia herkkusieniä
1 kokonainen valkosipuli ( yksikyntinen )
oliiviöljyä
sitruunamehua
maldon suolaa

Paistoin herkkusienet kuumalla pannulla oliiviöljyssä.
Lopuksi madalsin lämpöä ja lisäsin joukkoon valkosipulit ja sitruunamehun.


TONNIKALAA JA KANANMUNIA

3 prk tonnikalapaloja öljyssä
1/2 purkkia karpiksia
majoneesia
sitruunamehua
reilusti tuoretta tilliä
2 kevät sipulin vartta
rajamäen väkiviina etikkaa
wasabi tahnaa
sitruunapippuria
valkopippuria
mustapippuria
maldon suolaa


UUNITOMAATIT

pieniä tomaatteja
oliiviöljyä
basilikaa
mustapippuria
maldon suolaa


ARTISOKKAA JA VUOHENJUUSTOA RUCOLAPEDILLÄ

artisokkaa
vuohenjuustoa
punasipulia
mustapippuria
rucolaa

Puolitin artisokan sydämet ja ladoin ne uunivuokaan. Lisäsin päälle siivutetut punasipulit ja vuohenjuuston sekä murskasin päälle mustapippuria. Laitoin ruoan uuniin 175 asteeseen noin 20 minuutiksi.


SEESAMI-AVOKADO SALAATTI

4 avokadoa
sitruunamehua
wasabi-seesami öljyä
soijakastiketta
paahdettuja pinjansiemeniä, seesaminsiemeniä ja cashew pähkinöitä


MUNAKOISO ANTIPASTOT

tomaattikastike:
1 tetra tomaattimurskaa
1 iso tomaatti
1/2 ruukullista tuoretta basilikaa
1 valkosipulin kynsi
olliviöljyä
agave siirappia
mustapippuria
malson suolaa

2 munakoisoa
tomaattikastiketta
basilikaa
fetaa

Itketin munakoisot suolalla. Huuhtelin ne hyvin ja kuivasin talouspaperilla. Paistoin siivut reilussa oliiviöljyssä. Täytin munakoisot tomaattikastikkeella, fetalla ja basilikan lehdellä.


PORKKANAKAKKU

3 3/4 dl rypsiöljyä
2 1/2 dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
3 tl kanelia ( laitan kanelia aina reilummin, ihan fiilispohjalta )
3 tl vaniljasokeria ( tällä kertaa olin unohtanut ostaa, joten se jäi pois )
5 dl porkkanaraastetta ( raastimen pienellä osalla raastettuna => mehukas raaste )
2 1/2 pähkinä -tai mantelirouhetta ( ostan aina sitä mitä sattuu kaupasta löytymään, välillä jopa mantelijauhetta )
1 1/4 kookoshiutaleita
1 prk ananasmurskaa

kuorrutus
200g tuorejuustoa
tuoreen appelsiinin mehua
2 1/2 tomusokeria
2 tl vaniljasokeria ( tämä siis nyt puuttui.. )
1/2 sitruunan mehu

Tämä porkkanakakun resepti on jostain äitini Juhlat-keittokirjasta aikoinaan löydetty ja hyväksi havaittu. Teen tätä aina jouluna, mutta ajattelin että sen raikkaus sopii myös keväiselle brunssille.

Sekoita öljy, munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet, porkkanaraaste, ananasmurska sekä pähkinät ja kookoshiutaleet. Paista kakkua 175 asteessa noin tunti.
Kuorrutuksen ainesosat sekoitetaan tasaiseksi ja levitetään jäähtyneen kakun päälle.

Koristeeksi käytin nyt appelsiininkuori paloja. Karkit tai syötäväksi sopivat kukat näyttävät myös kivoilta vaalean kakun päällä.

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Sunnuntaisalaatti


Sunnuntain kävelylenkin kruunasi käynti Herkussa. Nälkäisenä kannattaa mennä siis Stockkalle :-)
Tänään ruokamieliteko perustui raikkauteen ja puhtaisiin makuihin.
Täydellinen maailman isoin salaatti maistui kirpeälle kastikkeelle ja tuoreille vihanneksille.
Maha täynnä ja hyvä mieli, nyt on mukava taas jatkaa sunnuntai relailua.

Tein tonnikalasta tahnan ja sekoitin siihen kaikki alla mainitut ainekset. Annoin sen maustua sen aikaa kun muu salaatti valmistui.
Pilkoin ja paloittelin. Kuullotin sokeriherneet ja kurpitsansiemenet pannulla oliiviöljyssä ja pirskotin sekaan reilusti sitruunamehua.
Rakensin salaatin isoille lautasille annoksiksi ja kutsuin ystäväni Fiden syömään.


tuunattu tonnikala:
2 prk tonnikalaa öljyssä
majoneesia
tuoretta tilliä
kapriksia
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
wasabitahnaa

salaattiainekset:
jäävuorisalaattia
vuonankaalia
oranssia paprikaa
retiisiä
kurkkua
pisara tomaatteja
sokeriherneitä
kurpitsansiemeniä
avokadoa
puolikuivattuja tomaatteja
fetaa
hummusta

vinegrette:
oliiviöljyä
rajamäen väkiviinaetikkaa
omenaviinietikkaa
sitruunamehua
salsa verdeä
dijon sinappia
suolaa
mustapippuria

perjantai 9. huhtikuuta 2010

Currykanaa pinaattikastikkeessa


Megapitkä työpäivä takana, ei mitään muistikuvaa mitä jääkaapista löytyy ja kamala nälkä. Onneksi Albertinkadun K-kaupan edessä oli vapaa parkkipaikka ja kauppakin vielä auki. Pää löi tyhjää, mutta jotenkin ihmeen kaupalla sain kuin sainkin ostettua ainekset tähän pikaruokaan, joka syntyi noin kymmenessä minuutissa.

Söin currykanan sellaisenaan, koska en enää saanut aikaan salaattia tai muuta lisuketta ruoalle. Jasmiiniriisi tai naanleipä toimisivat kyllä erinomaisesti tämän täyteläisen kastikkeen kanssa.

Ruoasta tuli aivan älyttömän hyvää!
Mikä onnistumisen tunne, jee - hyvä minä!

Paistoin kanasuikaleet oliiviöljyssä paistinpannulla kypsiksi. Lisäsin soijakastikkeen, curryjauheen ja currytahnan. Sulatin pakaste pinaatin mikrossa ja heitin sulaneen pinaatin pannulle kanojen sekaan. Koska jääkaapista löytyi vielä rasian pohjalta noin kourallinen tuoretta pinaattia, käytin nekin. Lisäsin loput mausteet, fetajuuston, kevätsipulit, pähkinät ja sitruunamehun.

250g maustamattomia broilerin filesuikaleita
1 pussi pakaste pinaattia
kourallinen tuoretta pinaattia
1 kevätsipulin varsi
1 pieni valkosipulin kynsi
feta juustoa
cashew pähkinöitä
oliiviöljyä
sitruunamehua
soijakastiketta
currya
vihreää currytahnaa
valkopippuria
mustapippuria
suolaa

maanantai 5. huhtikuuta 2010

Nopea paahtopaisti


Ostin ennen pääsiäistä Stockkan Herkusta kaksi valmiiksi marinoitua karitsan paahtopaisti filettä. Yleensä en suosi valmiita marinadeja, mutta Stockkalla nämä hommat kyllä osataan.
Juoksulenkin jälkeen nopea karitsanpaisti uunissa tuntuikin ihanalta ruokavalinnalta. Proteiinia ja pikaisesti!

Otin ensin värin lihan pintaan pannulla ja asetin fileet sitten uunivuokaan tomaattikastike -ja pinaattipedille. Lorautin aavistuksen vielä soijakermaa päälle pehmentämään tomaatin makua. Olisin muuten laittanut karitsan vuokaan sellaisenaan, mutta koska edellisistä pääsiäisen kokkauksista oli jäänyt tomaattisoosia, tuoretta pinaattia ja soijakerma purkkikin oli avattuna, päätin käyttää nämäkin raaka-aineet hyödyksi.
Pidin lihaa uunissa noin puoli tuntia 150 C asteessa.
Tuore yritti ja valkosipuli marinadi maistuivat todella hyvälle. Tomaatti ja pinaatti sopivat ihanasti tuoreen salaatin kaveriksi.
Liha oli mureaa ja pehmeää, todella maukasta.

n. 300g karitsan paahtopaistia ( 2 filettä )
tomaattikastiketta ( ohje löytyy retroruokaa pääsiäispöytään - kohdasta )
tuoretta pinaattia
soijakermaa
maldon suolaa
mustapippuria

sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Retroruokaa pääsiäispöytään



Miettiessäni pääsiäisen ruokia juoksulenkillä, keksin tehdä retrotyyliin porsaan kyljyksiä ja veneperunoita ystävilleni. Kaupasta oli loppu luuttomat possun kyljykset, mutta ostin sitten perinteisiä versioita luun kera.

Tämä ruoka on halpa ja hyvä ja saattaa jopa muodostua kestosuosikiksi ruokapöytääni.
Liha sai mahtavasti kehuja! Kaikki olivat yllättyneitä miten perus possu voikin olla niin hyvää ja mureaa.
Lapsuuden ruokamuistot herättivät henkiin monet muutkin ihanat ruoat, joita täytyy varmasti pikapuoliin myös kokeilla.

Sivelin kyljykset molemmilta puolilta sinappikastikkeella ja asettelin ne vuokaan.
Lisäsin joukkoon salottisipulia ja purjoa.
Laitoin liharuoan uuniin 225 C asteeseen ensin 40 minuutiksi ja sitten vähensin lämpöä 175 C asteeseen. Tässä vaiheessa lorautin sekaan ihan vähän soijakermaa pehmentämään makua. Yhteensä ruoka kypsyi uunissa noin tunnin.

sinappihuntu kyljyksille:
1 rkl dijon sinappia
1 rkl rakeista sinappia
1 rkl turun sinappia
tuoretta persiljaa
2 valkosipulin kynttä
sitruunamehua
valkopippuria
suolaa
soijakastiketta
oliiviöljyä

6 kpl possun kyljyksiä
salottisipulia
purjoa
soijakermaa

Paloittelin perunat suuriksi lohkoiksi ja heitin ne vuokaan. Valutin päälle oliiviöljyä, maustoin pippureilla ja suolalla sekä basilikalla ja kauhoin kaiken käsillä sekaisin.
Perunat kypsyivät uunin alaosassa samassa tahdissa lihan kanssa.

veneperunat:
rosamunda perunoita
tuoretta basilikaa
maldon suolaa
mustapippuria
roseepippuria
oliiviöljyä

Tämä tomaattikastike on alunperin opittu serkultani Samulta ja hänen tyttöystävältään Hannalta. He ovat tehneet sitä salsakastikkeeksi, nachojen kaveriksi. Itse olen muokannut tätä loistavaa soosia aina sen mukaan minkä kanssa sitä tarjoan ja mitä jääkaapista sattuu löytymään. Alkuperäiseen ohjeeseen tulee ainakin vihreää paprikaa ja sipulia, mutta tällä kertaa skippasin ne. Teen tätä myös basilikan makuisena versiona, jolloin uitan kanat kastikkeessa ja annan niiden maustua uunissa ihanan mureiksi.

tomaattikastike:
1 prk valkosipuli tomaattimurskaa
tomaattipyrettä
pala purjoa
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
sitruunamehua
mustapippuria
paprikajauhetta
salsa verdeä
suolaa
sokeria

lauantai 3. huhtikuuta 2010

Pikaruokaa pääsiäispöytään



Sain extempore vieraita kylään ja laitoin nopeasti jotain pikkuruokaa. Tutut ja turvalliset ruoat maistuivat taas hyville. Lohta ja avokadoa, pinaattia ja fetaa ja salaattia. Hyvin teki ruoka kauppansa!