sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Possua ja juureksia



Päätin tehdä pitkästä aikaa possun kyljyksiä.
Sunnuntaina lähikaupasta ei vaan enää millään meinaa löytää perus kyljyksiä, joissa on luu mukana, on vaan filettä ja muuta muka hienoa hommaa. Minä tykkään tuosta jotenkin vanhanaikaisesta versiosta, josta tulee mahtavasti myös lapsuus mieleen.

Olen tehnyt vastaavanlaista uunipossua ennenkin, mutta joka kerta resepti muuttuu sen mukaan mitä jääkaapista löytyy.
Tälläkertaa näin:

6 porsaan kyljystä

pala lanttua
3 porkkanaa
1 peruna
1/2 punasipuli

sinappikuorrutus:

2-3 rkl Turun sinappia
2-3 rkl kokojyvä sinappia
2-3 rkl dijon sinappia
n. 2 dl tuoretta persiljaa
1/2 dl rypsiöljyä
valkosipulin kynttä
1/2 punasipuli
soijakastiketta
mustapippuria
valkopippuria
kuivattua ruohosipulia
suolaa

Voitelin kyljykset molemmilta puolilta sinappiseoksella ja asetin vuokaan. Lisäsin vuokaan mukaan pilkotut kasvikset.
Uuni 225 C noin 40 min.

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Perus on parasta.


Jauhelihakeittoa ja ruisleipää juustolla, ihan parasta perusruokaa.
Tänään ostin kaupasta nämä soppa-ainekset ja taidan syödä keittoa koko loppuviikon, niin iso kattilallinen sitä tuli tehtyä.
Ihan kivaa kokata pitkästä aikaa, ja ihan sellaista tavallista arkiruokaa.

n. 1 l vettä
3 tl Reformi luomu kasvisliemijauhetta
3 tl Biona luomu tomaattipyrettä
400g paisti jauhelihaa
3 perunaa
1 iso porkkana
pala lanttua
1 pieni purjo
persiljaa
kokonaisia maustepippureita
valkopippuria
kuivattua ruohosipulia
kuivattua lipstikkaa

Riia sydän NYC!

New York tarjosi taas ihanaa ruokaa ja juomaa, herkkuja, ruokakauppa fiilistelyä ja kaikkea muutakin mahtavaa.

Muutamia mukavia ravintola kokemuksia:

Les Halles
http://leshalles.net/brasserie/

Cowgirl
http://cowgirlnyc.com/menu_dinner.html

Caselulla Cheese & Wine Cafe
http://www.casellula.com/

Mizu Sushi / Brooklyn
http://www.nymizu.com/










maanantai 27. helmikuuta 2012

Munakoiso-jauheliha-perunavuoka


Säädin vähän perus munakoisovuoka reseptiäni ja laitoin nyt mukaan myös perunaa ja jauhelihaa.
Vaihteeksi näin.

2 munakoisoa
4 perunaa

400g paisti jauhelihaa
2 prk tomaattimurskaa
2 valkosipulin kynttä
1 ruukku basilikaa
2 kourallista rucolaa
3-4 kevätsipulin vartta
2 kuivattua chiliä
mustapippuria
maldon suolaa
ruokosokeria
oreganoa
juustoraastetta

Itketin munakoisosiivut suolalla ja huuhtelin veden alla huolellisesti. Kuivasin siivut ja paistoin ne kuumalla pannulla rypsiöljyssä. Siivutin myös perunat ja kuullotin ne lähes kypsiksi pannulla.

Paistoin jauhelihan, lisäsin joukkoon valkosipulin, kevätsipulin ja mausteet. Kaadoin sekaan tomaattimurskat. Hakkasin rucolan ja basilikan pieneksi ja lisäsin sekaan. Annoin jauhelihatomaattihässäkän hautua pannulla reilut puoli tuntia.

Ladoin munakoisot ja perusiivut vuokaan, lisäsin kerroksen jauhelihaa ja ripottelin väliin juustoraastetta. Vuokaan mahtui pari kerrosta ja päällimmäiseksi jätin jauhelihan ja juustoraasteen.

175 C
noin 45min

torstai 23. helmikuuta 2012

Munakas


Kokkailu ei ole oikein pitkään aikaan kiinnostanut minua ja lautasella on ollut lähinnä leipää, puuroa, keittoa tai ravintolaruokaa. Välillä se inspiraatio vaan katoaa ja eiköhän se taas palaile pikkuhiljaa takaisin. Olen siitä oikeastaan aivan varma.

Tänään kuitenkin tekaisin itselleni munakkaan ja se maistuikin pitkästä aikaa tosi hyvälle ja freesille ruoalle.

2 munaa
loraus vettä
mustapippuria
parmesania
1 raaka peruna
kylmäsavuhärkä leikkelettä
3 miniluumutomaattia
rucolaa
kevätsipulia

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Papu-tomaattikeitto


Keitto on täydellistä talviruokaa.
Tänään tomaattikeitto sai seurakseen kidneypapuja ja sopasta tuli ruokaisampi ja myös tuhdimpi maultaan.
Hyvää perusruokaa.
Lautasellinen keittoa ja palanen ruisleipää juustosiivun kera, tykkään.

1 prk Biona luomu kirsikkatomaatteja
1 prk Biona luomu kokonaisia tomaatteja
2 rkl Biona luomu tomaattipyrettä
1/2 rasiaa kirsikkatomaatteja
1 prk kidney papuja
1 ruukku basilikaa
1/2 punainen paprika
n. 1/2 dl parmesan raastetta
mustapippuria
suolaa
bruschetta mausteseosta ( Apila-piha )
savustettua paprikajauhetta
1 tl ruokosokeria
loraus oliiviöljyä
2 pientä kuivattua chiliä
1 valkosipulin kynsi
2 kevätsipulin vartta

perjantai 3. helmikuuta 2012

Kookospannari




Sairaslomalla saa syödä sitä mitä mieli tekee. Niin.
Jostain syystä ainut mitä tekee mieli, on makeaa. Ruoka ei juurikaan kiinnosta, ainoastaan karkki tai limsa.
Tänään päätin ihan tosi pikaisesti laittaa uuniin pannarin, kun jääkaapista kerta löytyi vielä jotain perusaineksiakin.

Ei muuta kun tummapaahtoinen kahvi porisemaan ja herkuttelemaan pannarilla kookossokerin ja pakastevadelmien kera.
Nami.

1/2 l luomu kookos-riisimaitoa
2 munaa
n. 1/2 dl mantelijauhetta
n. 2,5-3 dl vehnäjauhoja
1 rkl ruokosokeria
1 rkl kookossokeria
ripaus suolaa
loraus oivariini juoksevaa margariinia

225 C 30 min