maanantai 14. syyskuuta 2015

Ripu-rapu

Rapujuhlat ovat parasta syksyssä! Meidän juhlat olivat tänä vuonna vasta nyt syyskuussa, mutta parempi myöhään kun ei ollenkaan.

Suuri ystäväjoukko, täydellinen tunnelma, alkuruoat, raikaavat laulut, snapsit, viinit, ravut, jälkkärit ja juustot - täydellistä.

Tässä tunnelmakuvia viikonlopulta. Ensi vuonna taas uudestaan.










2 x mojokastike

On taas se aika vuodesta, että meillä oli viikonloppuna rapujuhlat. Ihanaa, suuri joukko ystäviä ja hyvää ruokaa ja juomaa.

Alkuruoka oli espanjalaistyylistä ja tein suolaisten ruttuperunoiden kaveriksi kaksi erilaista mojokastiketta, vihreän ja punaisen.

Ihmettelen edelleen miksen ole tehnyt näitä mielettömän makuisia ja ihan superhelppoja kastikkeita koskaan aikaisemmin, vaikka olen aina rakastanut niiden makua matkoilla. Olen myös ostanut mojokastiketta usein valmiina, mutta enpä osta enää. Jos siis olet espanjalaisen keittiön ystävä, testaa näitä soosseja. Sopivat lisukkeeksi melkein mihin vaan.



Mojo Verde

iso nippu tuoretta korianteria
2 vihreää paprikaa
2 mietoa vihreää chiliä
3 isoa valkosipulin kynttä
1 tl kuivattua, jauhettua korianteria
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa
( loraus väkiviinaetikkaa maun mukaan )

Pilko kasvikset ja laita kaikki ainekset shakeriin. Surauta tasaiseksi kastikkeeksi. Tarkasta maku ja lisää öljyä tai mausteita tarvittaessa maun mukaan.




Mojo Rojo Picón

2 punaista paprikaa
2 mietoa punaita chiliä ( tai 1 voimakkaampi )
3-4 isoa valkosipulin kynttä
1 tl paprikajauhetta
1-2 tl jauhettua korianteria
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa ( tai puolet punaviinietikkaa )
( loraus väkiviinaetikkaa maun mukaan )

Pilko kasvikset ja laita ainekset shakeriin. Hurauta kastike tasaiseksi ja tarkasta maku.




sunnuntai 30. elokuuta 2015

Porkkana-kesäkurpitsa raakapasta

Sain maistaa tätä ihanaa pastaa tai salaattia ystäväni Jannan luona kesällä.  Päätin heti, että tätä pitää päästä testaamaan pian tuoreista raaka-aineista. Sain reseptin, mutta kestihän siinä sitten hetki ennenkun ehdin..




Olen edelleen kokkaillut todella harvoin, aikaa olla keittiössä on nykyään ärsyttävän vähän ja ruoat on lähinnä gluteenitonta pastaa erilaisilla kastikkeilla. Huoh, toivon pikaista muutosta tähän..

Tästä tuli kuitenkin ihanaa. Raikasta, täyteläistä, täyttävää, mutta silti kevyttä. Ohjetta voi muunnella maun mukaan, mutta ensimmäinen versioni syntyi näin:

porkkanaa
kesäkurpitsaa
kirsikkatomaatteja
avokadoa

pestokastike:
cashewpähkinöitä
basilikaa
pecorinoa ja parmesania
valkosipulia
oliiviöljyä
sitruunamehua
mustapippuria
suolaa



Raasta kuorimaveitsellä porkkanat ja kesäkurpitsa suikaleiksi.
Laita porkkanasuikaleet kylmään veteen siksi aikaa kun kasaat annoksen.

Laita kaikki peston ainesosat tehosekoittimeen ja aja massa sopivaksi. Omastani tuli aika paksua, joten suosittelen joko laittamaan enemmän öjyä ja sitruunamehua, tai jättämään peston rouheammaksi.

Sekoita porkkanat, kesäkurpitsat ja pesto. Lisää joukkoon avokadoa ja puolitetut kirsikkatomaatit. Ripottele salaatin/pastan päälle vielä cashewpähkinöitä ja parmesanlastuja.


perjantai 31. heinäkuuta 2015

Helppo kikhernesalaatti

Tein tätä kikhernesalaattia tyttäreni 1v. juhlille, joita vietimme mökkitunnelmissa. Salaatti oli helppo valmistaa ja tein sen muutama tunti ennen tarjoilua, jotta sen maut tulivat paremmin esille.

Ruokaisa salaatti maistui hyvin grillatun makkaran ja uusien perunoiden kanssa. Ihan täydellistä kesäruokaa!


3 tetraa kikherneitä
1 oranssi paprika
sipulinvarsia
3 valkosipulin kynttä
nippu persiljaa
oliiviöljyä
sitruunamehua
mustapippuria
valkopippuria
suolaa
chiliä maun mukaan

Huuhtele kikherneet huolellisesti. Lisää oliiviöljy, sitruunamehu ja mausteet. Pilko paprikat pieniksi, silppua sipulinvarret ja valkosipulit, leikkaa persilja pieneksi. Lisää kaikki ja sekoita. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa ennen tarjoilua. Tämän salaatin voi hyvin valmistaa jo vaikka edellisenä päivänä.

Porkkana-kesäkurpitsaletut lapsille ja aikuisille

Tyttäreni on vähän huono syömään ja yritän jatkuvasti keksiä uusia sorminsyötäviä ruokia hänelle. Tänään paistoin kasvislettuja ja mikä onni, hän söi niitä heti ensimmäisellä aterialla kolme ja seuraavalla samanverran! Hiphurraa ja jihuu!


Nämä letut sopivat siis erinomaisesti sekä aikuisille että lapsille, sillä erotuksella että pienten lasten taikinasta voi jättää suolan kokonaan pois.

Aion testata lettuja jatkossa myös muilla kasviksilla, ainakin perunalla ja pinaatilla.

2 raastettua porkkanaa
1/2 kesäkurpitsa
1 pieni sipuli
( pakastimesta n. 1/2 dl bataattisosetta, ei pakollinen )
2 luomu munaa
n. 2 dl kauramaitoa
n. 1 dl vehnäjauhoja
n. 1/2 dl riisihiutaleita ( tämä ei ole pakollinen, voi hyvin korvata muilla jauhoilla )
kuivattua persiljaa ja basilikaa
pippuria
oliiviöljyä taikinaan ja paistamiseen

Raasta kasvikset. Lisää munat, maito, jauhot ja sekoita. Lisää tarvittaessa jauhoja. Taikina saa olla paksuhko. Paista pikkulettuja tai isompia maun mukaan. Pikkulettuja tästä määrästä tuli noin 25 kpl.

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Hiljaiselon jälkeen hyvä smoothie!

Blogissani on ollut kovin hiljaista. Syitä on useampiakin, mutta yksi hyvä sellainen on kohta yksi vuotias lapseni. En meinaa millään ehtiä bloggaamaan vaikka ruokaa tekisinkin.
Toinen syy on uusi oman alani blogi www.meikkipaa.fi. Ylimääräinen aika on kulunut sen parissa, mutta nyt ryhdistäydyn myös täällä!

Tässä ihan alkuun täydellinen smoothie. Niin pehmeä ja raikas, mutta vielä niin tajuttoman nätti.


raparperia
jäisiä punaherukoita
granny smith omena
2 taatelia
kookoshiutaleita
alpro mantelisoijajugurttia
mantelimaitoa
jääpaloja

Vitamix vaan soimaan ja herkku on hetkessä juotavaa.

torstai 14. toukokuuta 2015

Parasta flunssaruokaa on ramen!

Ah, rakastan ramenkeittoja. Miksi ihmeessä teen niitä silti niin harvoin? En tajua. Keitto on ihan parasta flunssaruokaa ja muutenkin kevyttä ja hyvää. Kaipaan Wagamamaa niin. Pääsisinpä pian matkalle jonnekin missä pääsisin syömään sinne...

Mutta sillävälin teen ramenkeittoni itse. Useammin toivottavasti.
Tästä tuli muuten hyvää!



liemi:
2 l kanalientä
0,5 dl soijakastiketta
3 rkl vaaleaa misotahnaa
2 porkkanaa
1 punasipuli
1 tavallinen sipuli
3 valkosipulin kynttä
sitruunaruohoa
1/ sitruunan mehu
pieni pala chiliä
tuoretta inkivääriä maun mukaan

2 yrteillä marinoitua broilerin rintafilettä

sokeriherneitä
paksoita
korianteria
kevätsipulia
noodeleita

Valmista liemi. Pilko kaikki kasvikset ja laita ne liemeen porisemaan tunniksi-pariksi. Paista kana ja kaada kananliemi nesteen joukkoon.
Siivilöi liemi.
Pilko paksoi, kevätsipuli ja laita ne sokeriherneiden, noodeleiden ja kanan kanssa kulhoon valmiiksi. Kaada päälle kuuma liemi ja odota hetki että noodelit valmistuvat.
Nauti!