sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Kanaa tuorejuustolla.



Kaimani Riia on tänään tulossa Helsinkiin kyläilemaan luokseni. Pikkujouluilemme pitkin ja poikin kaupunkia koko illan. Teen ruuan valmiiksi, että meillä on ravintolaillan päätteeksi yöruokaa.
Tämä kanaruoka syntyi täysin fiiliksellä. Tein ensin pikasoiton äidilleni ja kyselin neuvoja, mutta päätin sitten kuitenkin tehdä ruuan ihan omalla tuntumalla ja jättää äidin hyvät neuvot käyttämättä ;-)

Tein tuorejuustosta ja mausteista tahnan kanafileiden täyteeksi.
Sekoitin maustamattomaan tuorejuustoon valkosipulia, mustapippuria, suolaa, tuoretta basilikaa, sitruunamehua, pyrettä ja sinihomejuustoa. Kangistuneena tapoihini lisäsin vielä tilkan salsa verdeä. Ystäväni nauravat että käytän " sitä vihreää " ihan joka paikkaan. Oikeassa ovat, sillä jääkaapistani löytyy tätä ihanaa vihreää salsaa aina, ja eipä ole juurikaan ruokaa jonne en sitä keksisi laittaa..
Puolitin kanafileet kahtia ja leikkasin ne niin että sain täytettyä fileen tahnalla.
Ladoin täytetyt fileet vuokaan, pirskotin päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua. Pilkoin mini terttutomaatteja ja basilikaa vielä kanojen päälle. Lisäsin kanojen päälle vielä mustapippuria, currya, kapha churnaa ja picante paprikamaustetta.
Paistoin ensin kanat kevyesti pannulla, laitoin ne vuokaan ja sitten uuniin. 225 C 35 minuuttia.
Kana maistui minulle salaatin kera ja Riialle pastan kaverina. Hyvää tuli. Jälkeenpäin tajusin että soijakastiketta olisin voinut vielä lisätä kanojen päälle, eli ensi kerralla sitten sitäkin.

tahna:
laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
basilikaa
mustapippuria
maldon suolaa
2 valkosipulin kynttä
n. 1tl pyrettä
salsa verdeä ( ihan tosi vähän )
sitruunamehua
sinihomejuustoa

3 broilerin rintafilettä
n. 10kpl mini terttutomaatteja
basilikaa
mustapippuria
kapha churma masuteseosta ( sis. korianteria, mustapippuria, kanelia )
currya
picante paprikamaustetta

torstai 25. helmikuuta 2010

Lämmintä lohta


Pikaruokaa kiitos, ajattelin mennessäni tänään Stockkan herkkuun. Kaoottinen päivä, kamala nälkä ja ennen lenkille lähtöä olisi pakko saada ruokaa.
Ostin vähän kaikkea... kalaa, kanaa, kasviksia, juustoa. No, ompahan huomisellekin jotain mistä tehdä ruokaa. Tosin kaupassa käynti oli sekavaa, koska puhuin samaan aikaan puhelimessa ja heitin ihan fiilispohjalta evästä ostoskärryyn.
Tämän tapaista lohisysteemiä olen joskus kauan aikaa sitten tehnyt pastan kanssa. Nykyään en enää syö pastaa, joten tein tämän herkun salaattipedille.
Hyvää tuli, mutta aika suolaista. Jos suolaisuus kammostuttaa, suosittelen jättämään kaprikset pois tai ainakin vähemmälle.

Heitin lohet pannulle miedolle lämmölle. Pilkoin purjot, viskasin ne sekaan ja pyörittelin kaloja ja purjoa hetken oliiviöljyssä. Lisäsin kaprikset, sinapin, lime mehun, tillin ja pirskotin lopuksi pintaan wasabi-sesame öljyä ja rouhin mustapippuria.
Söin lämpimän lohiherkun punamangoldinsalatin kanssa.
Nopeaa ja hyvää perusruokaa pikanteilla mauilla raikastettuna.

250g graavilohta ( kylmäsavulohikin sopisi )
pieni purjo
kapriksia
3 reilua tl rakeista sinappia
wasabia
lime mehua
tilliä
oliiviöljyä
wasabi-sesame öljyä ( Berliinin tuliainen )
mustapippuria
punamangoldia

Berliinin herkkuja.






Loman parasta antia on ruoka! Niinkuin nytkin. Mitä ihania herkkuja Berliini tarjosikaan.. ah. Haaveilimme ystäväni Jannan kanssa ruuasta lähes joka hetki. Voi kun olisimme ehtineet ja jaksaneet vaan syödä enemmän ja useammin.. ;-)

Ensimmäisenä iltana söimme intialaisessa.
Tilasin pinaattikanaa. Ruoka oli todella mietoa mutta maku oli ihanan pehmeä ja samettinen. Haluan kokeilla tällaista herkkua itsekin, ehkä hieman enemmällä maustemäärällä tosin.

En yleensä syö leipää, mutta lomalla voi syödä mitä haluaa. Loistava soijalatte, tuore sämpylä ja ihanat juustot aloittivat aamun. Omenapiiras kruunasi kaiken.

Täydellinen torttu! Sisällä omenaa, päällä pähkinöitä. Totesinkin Jannalle, että meillä ei koko piiraaseen laitettaisi näin paljon pähkinöitä kun tämän kakkupalan päällä oli. Tällaisen kakun aion joskus tulevaisuudessa kehitellä omaksi ohjeekseni, kunhan tulee oikea hetki ja oikeat juhlat.

Juustoja, juustoja ja juustoja! Pala juustoa, tilkka viiniä ei tässä tapauksessa ole oikea lause..
Juustopalat olivat niin reiluja että jaoimme Jannan kanssa herkkulautasen ja joimme isot lasit ihanaa Chiantia.
Autiolle saarelle ottaisin mukaani juustoja. Niillä voisin elää, se tuli todistetuksi jälleen.

Sushi oli tuoretta ja hyvää. Toimii, kuten aina. Juomana lasillinen kylmää proseccoa. Nam.

Matkan paras ruoka oli alkuruuaksi tilaamamme juustokuorrutettu artisokka-valkosipuli vuoka. Taivaallista!
Tämä testaan pikapuoliin kotona, ruoka vei todellakin kielen mennessään. Kysyin tarjoilijalta jopa mitä juustoa ruuassa oli käytetty. Vastaus: Emmentalia. No, katsotaan millaiseksi vuuaksi tämä ihanuus minun keittiössä muodostuu. Lupaan tämän reseptin pikapuoliin blogiini.

Peruspihvi. Hyvä tomaatti kastike oliiveilla ja kapriksilla. Lisäkkeenä hieman kalpeita perunaveneitä ja kasviksia.
No joo..ihan ok, ei parasta mutta hyvää kuitenkin.

torstai 18. helmikuuta 2010

Wasabilla terästetty tonnikala-feta salaatti


Taas tyhjääkin tyhjempi jääkaappi! Kerrankin olin kotona jo lounasaikaan, joten jotain evästä oli nyt vaan taiottava. Kauppaan en viitsinyt mennä, koska viikonloppu lähenee ja sunnuntaina lähden Berliiniin eli lauantaina tulee varmasti syötyä ulkona.
Jääkaapin tarjonta oli seuraavanlainen; tonnikalapurkki, pari päivää sitten valmistamaani tilli-pinaattipestoa, sipulia, tomaattia, kurkkua, salaatin jämät ja rasian pohjalla vähän fetaa.
Kyllä näistä ihan hyvä salaatti tuli kunhan vähän tuunasin... Onneksi omistan aina sinappia, majoneesia, sitruunaa, etikkaa ja mausteita! Ne pelastavat minkä tahansa jämäruuankin.

Sekoitin purkilliseen tonnikalaa kaksi reilua ruokalusikallista tilli-pinaatti pestoa. Lisäsin joukkoon sitruunamehua, majoneesia ja vähän wasabitahnaa. Sain näin purkkiruokaan vähän lisää potkua ja pestokaan ei maistunut enää samalta kun pari päivää sitten - sehän on aina plussaa!
Salaatinkastikeen teen aina itse. Pidän vahvasta etikan mausta ja erilaisia etikoita sekoitellen teen salaattiin sopivan kastikkeen.

1 prk vaaleaa tonnikalaa öljyssä
2 rkl tilli-pinaatti pestoa
1 rkl majoneesia
vähän wasabi tahnaa
sitruunamehua
fetaa
salaattia
kurkkua
tomaattia
punasipuli

Salaatinkastike:

oliiviöljyä
rajamäen väkiviina etikkaa
omenaviini etikkaa
dijon sinappia
rakeista sinappia
salsa verdeä
mustapippuria
maldon suolaa

maanantai 15. helmikuuta 2010

Avokado-tomaatti-sipuli salaatti


Halusin tehdä kuhan kaveriksi raikkaan mutta ruokaisan lisäkkeen. Jääkaapista löytyi yksi hyvin kypsynyt avokado ja makeita pieniä terkkutomaatteja. Tomaatti ja avokado kuuluvat omiin suosikkeihini, joten niiden ympärille voi rakentaa vaikka mitä herkkuja. Tosin nämä ihanat maut toimivat parhaiten sellaisenaan, joten pidin salaatin simppelinä. Raikas salaatti tuki kuhan pehmeää makua ja vie kielen mennessään.

Paloittelin avokadot, tomaatit ja sipulit. Revin muutaman basilikan lehden salaatin sekaan, puristin sitruunaa, pirskotin päälle öljyä ja etikkaa ja maustin suolalla ja pippurilla.

1 avokado
6 pientä terttutomaattia
pieni punasipuli
tuoretta basilikaa
mustapippuria
maldon suolaa
sitruunamehua
oliiviöljyä
väkiviina etikkaa

Kuhaa pestolla


En ole kovin hyvä valmistamaan kalaa. Jotenkin koen sen vaikeana vaikka tiedän ettei se ole sitä. Tänään tillipuntin innoittamana ostin Stockkalta kuhafileen. Ystävällinen kalatiskin myyjä poisti jo valmiiksi siitä ruodot - mikä helpotus. Sillä välin kun uuni kuumeni, valmistin tilli-pinaattipeston. Päällystin kalan reilulla pesto kerroksella. Kuha paistui uunissa 225 asteessa 20 minuuttia. Nopeaa ja todella helppoa siis. Aion jatkossa aktivoitua kalaruokien kanssa koska tähän ruokaan olin niin tyytyväinen, että kuvittelin onnen huumassa, olevani hetken ravintolassa syömässä. Tästä tuli niin hyvää!

250 g kuha filettä
tilli-pinaattipestoa

Tilli-pinaatipesto


Rakastan tilliä ylikaiken ja aina kun tuore tillipuntti houkuttelee kaupassa, yritän miettiä siihen sopivan ruuan.
Tänään sain kaupassa idean tehdä kalaa ja kehittää siihen tillistä peston. Tätä yrttitahnaa aion käyttää jatkossa muihinkin ruokiin, ja itseasiassa tein sitä sen verran reilusti, että syön sitä varmaan parin päivän kuluttua jonkun toisen ruuan kanssa.
Nam. Älyttömän hyvää. Toimisi myös ruisleivän päällä graavilohen seurana. Vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksestakin.

Sulatin pinaatin mikrossa. Pilkoin valkosipulin ja tillin. Heitin kaikki ainesosat shakeriin ja suhautin masinan käyntiin. Valmis!

1 pussi pakastepinaattia
puolikas puntti tuoretta tilliä
1/3 pussi parmesan raastetta
1 valkosipulin kynis
1/2 sitruunan mehu
1/2 limetin mehu
oliiviöljyä
mustapippuria
maldon suolaa