sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Pizzaa!

Meillä on pizzapäivä aina silloin kun jääkaapissa on lähinnä jämiä edellisten päivien ruoista, eikä kauppaan oikein viitisi lähteä.
Tänään pizzan täytteeksi pääsi eilinen bolognese kastike, tomaattisiivut, artisokkaa purkin pohjalta, meetvurstia ja juustoraastetta. Oikein hyvää.
Loput pizzasta laitetaan perinteisesti pakastimeen, joten poikaystäväni saa joku päivä siitä vielä herkkulounaan!

Kotona tehty pizza kannattaa aina!

pohja:
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 kuivahiivapussi
suolaa
öljyä
jauhoja / kaurahiutaleita / leseitä yms.

lauantai 28. joulukuuta 2013

Joulutunnelmaa

Joulu Heinolassa näytti tältä. Punaiselta ja tunnelmalliselta, ihanalta.

Vanha tuttu päärynäsalaatti sai uuden ilmeen tänä vuonna. Pähkinöiden sijasta siihen laitettiin tuoreita mansikoita. Maistui mukavan raikkaalle muuten tuhtien jouluherkkujen kanssa.

päärynoitä
rucolaa
parmesan lastuja
mansikoita
sitruunamehua
oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
mustapippuria

Makeaa mahan täydeltä!

Ennen joulua nukuin jonain yönä tosi huonosti ja siinä samalla kun pyörin sängyssä, keksin että seuraavana päivänä aion leipoa elämäni ensimmäisen kerran pullapitkon!
Ja minähän leivoin! Mutta siis en yhtä, vaan kuusi :-)
Tein taikinan kaksinkertaisena ja luulin siitä tulevan 2 pitkoa… No, hyvänkokoisia pullapitkoja syntyi 6 kappaletta, ja niitä saikin sitten moni joulutuliaisiksi mukanamme.

Suosittelen siis tekemään taikinan tämän ohjeen mukaisesti, jos tarvetta niin monelle pitkolle ei ole. Ja lisäsin ohjeeseen siis tietysti rusinoita, koska rusinapullaa ei voita mikään.

Olen itsestäni vieläkin super ylpeä, pitkoista tuli hienoja ja hyvänmakuisia. Aion tehdä toistekin!

Pienet joulutuliaiset

Näitä samoja herkkuja teen joka joulu ja ohjeetkin löytyy täältä blogista jo pariin kertaan.
Olen perinteiden ystävä ja nautin siitä, että joulupöydässä on aina niitä tuttuja ruokia, mutta myös jotain ihan uutta.

Äitini on allerginen kalalle, joten erityisesti hän ilahtuu aina näistä tekemistäni marinoiduista oliiveista, pavuista, herkkusienistä ja artisokista.
Ja maistuvat ne onneksi muillekin.
Nam.




tiistai 12. marraskuuta 2013

Tulista syysruokaa

Sunnuntaina tein pizzaa varten tomaattikastiketta sen verran reilusti, että kehitin tämän tuhdin syysruoan sen pohjalta. Chili con carne on ollut mielessä jo hetken, muttan koska jääkaapissa oli oliiveja sun muuta, ei tästä ihan perinteistä chiliä nyt tullut.

Nyt kyllä kehun ja kiitän itseäni, sillä tämä ruoka oli aivan tajunnan räjäyttävän hyvää!
Tänään söin sitä ihan sellaisenaan, juustosiivujen kera, mutta seuraksi sopisi varmasti super hyvin myös täysjyvä riisi tai speltti. Oi!



400 g paistijauhelihaa
1 sipuli
1 iso valkosipulin kynsi
1 punainen paprika
1 punainen chili
savupaprika maustetta
chili mausteseosta
valkopippuria
suolaa
n. 2-3 dl punaviiniä
n. 2-3 dl tomaattikastiketta
mustia oliiveja
kourallinen tuoretta persiljaa
1 ruukku korianteria

Paista jauheliha kattilassa, lisää mausteet, sipuli, valkosipuli, chili ja paprika. Anna maustua kunnolla. Lisää punkku, tomaattikastike, oliivit ja yrtit.
Anna padan porista liedellä miedolla lämmöllä pitkään, ainakin tunti tai mielellään kaksi.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Granola

Kaupan myslit sucks. Sokerikuorrutettu mysli ei vaan kiinnosta. Yök, en tykkää.
Päätin kaupassa että tuohon hyllyyn en kajoa, vaan teen myslini itse.

Uskon että se päätös kannatti, sillä keittiössäni leijuu nyt ihana tuoksu!
Tuskin maltan odottaa huomisaamuista soijajogurttiani omatekemän granolan ja äidiltä saatujen pakastepuolukoiden kera nautittuna. Ooh!




5 dl kaurahiutaleita
2 dl kauraleseitä
1/2 dl mantelijauhetta
3 dl seesamin siemeniä
2 dl auringonkukan siemeniä
1/2 dl pistaasipähkinöitä
1 dl parapähkinöitä
1 rkl hamppurouhetta
2 tl kanelia
n. 10 kpl taateleita

100 g kookosrasvaa sulatettuna
maun mukaan hunajaa ( noin 1/2 dl )

Sulata rasva ja sekoita siihen hunaja.
Hakkaa pähkinät rouheeksi, laita kuivat aineet kulhoon ja sekoita kaikki yhteen.
Laita seos uunipellille, 160 C noin 25 min. Sekoita pari kertaa välissä, ettei granola pala. Lisää lopuksi pilkotut taatelit valmiiseen mysliin.




sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Kookospannari

Päätin pyhäpäivän kunniaksi tehdä jotain jälkkäriä. Pian lähetyvän muuton takia, on tarkoitus saada kuiva-ainekaappia tyhjennettyä, joten en ostanut mitään kaupasta, vaan tein sitä mitä kaapista löytyi.
Kookosletut ovat suosikkejani, mutta tänään en jaksanut seisoa paistinpannun vieressä. Tein siis kookospannaria ja ihan hyvin sekin onnistui.
Ei liian makeaa, vaan juuri sopivaa. Kupillinen piparminttuteetä kaveriksi, ah.
Suosittelen testaamaan, tosi hyvää!

400ml kookosmaitoa
4 munaa
2 dl riisijauhoja
1 dl kookossokeria ( tähän sopii toki ruokosokeri tai tavallinen sokeri )
1 dl kookoshiutaleita
loraus hunajaa
loraus rypsiöljyä

Sekoita aineet keskenään, anna taikinan vetäytyä puolesta tunnista tuntiin. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle tai voideltuun piirasvuokaan. Uuni 200 C, noin 25 min.