sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Gratinoitu katkarapupata

Hesarin ruokatorstaissa oli ihastuttava äyriäisteema ja tämä ohje herätti mielenkiintoni heti. Pitkästä aikaa repäsin lehdestä sivun talteen.

Kiitos ja kunnia tästä ruoasta kuuluu kuitenkin poikaystävälleni Svantelle, joka loihti tämän täydellisen herkun sunnuntairuoaksi.
Oma tehtäväni tälläkertaa keittiössä oli vain aiolin ja salaatin tekeminen, mutta hyvin suoriuduin osuudestani vaikka pääsinkin aika helpolla :-)

Tässä alkuperäinen resepti, pieniä muutoksia tapahtui matkan varrella, kuten se, että sekaan pääsi myös noin 1/2 rasiaa tuoreita herkkusieniä, neste vaihtui kalaliemen sijasta omenasiideriksi ja appelsiinimehua oli yhden hedelmän verran. Peukalonpään kokoinen pala inkivääriä täydensi makua.
Meidän katkarapuruoka meni lopuksi myös uuniin ja sain päälleen kuorrutukseksi mustaleimajuustoraastetta ja parmesania.
NAM!!!

Ehkä täydellisin ruoka pitkään aikaan.
Kotona ravintolassa - parasta!!!









400 g kuorittuja jättikatkarapuja
1 purjo
1 pieni fenkoli
3 valkosipulinkynttä
3 tomaattia
reilu loraus oliiviöljyä
2 rkl pastista (anisviinaa, esimerkiksi Pernod)
hyppysellinen cayennepippuria
hyppysellinen jauhettua neilikkaa
1/2 appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
3 dl äyriäis- tai kalalientä
suolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun:
1 dl majoneesia
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
1 tl tuorepuristettua sitruunamehua
hyppysellinen cayennepippuria
patonkia


Viipaloi purjon valkoiset ja vaaleanvihreät osat. Poista fenkolista kanta ja kuori valkosipuli. Viipaloi valkosipuli, fenkoli ja tomaatti.

Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja lisää purjo, valkosipuli, fenkoli ja tomaatti. Kuullota 5–10 minuuttia, kunnes purjo kuultaa läpi ja tomaatti alkaa pehmetä.

Lisää joukkoon pastis, cayennepippuri ja neilikka. Kuullota minuutti. Lisää appelsiininkuori, appelsiinimehu ja äyriäisliemi, kiehauta. Anna porista 10–15 minuuttia, kunnes liemi alkaa olla sakeaa.

Lisää joukkoon katkaravut ja kypsennä 5 minuuttia, jos käytät raakoja (harmaita) rapuja. Jos käytät valmiksi kypsennettyjä (vaaleanpunaisia) rapuja, minuutti riittää. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sekoita keskenään majoneesi, hienonnettu valkosipulinkynsi, sitruunamehu ja cayennepippuri. Tarjoile katkarapupata majoneesin ja patongin kera.



Resepti: Eeva Kolu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti