sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Pelastakaa luumut!




Sain viestin ystäviltäni että pihapuun luumuja saisi tulla hakemaan pois ja pian. Luumut alkoivat kuulema olla jo ongelmajätettä - niitä on vaan niin paljon että on jo vaikeaa keksiä minne niitä laittaa!

Lähdin siis pelastusretkelle Toukolaan ja keräsin ämpärillisen ihania luumuja ja kriikunoita.
Voi sitä onnen määrää - joka varmasti oli siis molemminpuolista ;-)

Luumusose

3/4 ämpärillistä luumuja ( n. 4 l )
1 pkt hillosokeria
1/2 dl ruokosokerisiirappia
1/2 dl calvadosta
4 kanelitankoa
kanelia
vaniliinisokeria
ripaus cayennepippuria

Poistin luumuista kivet ja heitin kattilaan. Tämä oli ehdottomasti soseen teon raskain homma.
Lisäsin kattilaan calvadoksen, kanelin ja vaniliinisokerin. Annoin luumujen pehmentyä noin 10min. Sitten kaadoin sekaan hillosokerin. Tarkastettuani maun, päätin lisätä joukkoon kärjeksi vielä ripauksen cayennepippuria. Keitin sosetta liedellä noin puoli tuntia, jonka jälkeen siirsin kattilan jäähtymään toiseksi puoleksi tunniksi.
Purkitin luumuherkun kuumennettuihin lasipurkkeihin ja pakasterasioihin.

Toivoin että soseesta olisi tullut hilloa, eli lopputulos olis siis notkeampaa kuin olin tarkoittanut. Ensikertalaisena en osannut siis ihan arvioida miten saisin siitä paksumpaa.

Aion käyttää makeaa luumusosetta ainakin kakkujen väliin ja pannukakun päälle.
Makea sose sopii myös turkkilaisen jogurtin kaveriksi ja terveelliseksi jälkkäriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti