sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Retroruokaa pääsiäispöytään



Miettiessäni pääsiäisen ruokia juoksulenkillä, keksin tehdä retrotyyliin porsaan kyljyksiä ja veneperunoita ystävilleni. Kaupasta oli loppu luuttomat possun kyljykset, mutta ostin sitten perinteisiä versioita luun kera.

Tämä ruoka on halpa ja hyvä ja saattaa jopa muodostua kestosuosikiksi ruokapöytääni.
Liha sai mahtavasti kehuja! Kaikki olivat yllättyneitä miten perus possu voikin olla niin hyvää ja mureaa.
Lapsuuden ruokamuistot herättivät henkiin monet muutkin ihanat ruoat, joita täytyy varmasti pikapuoliin myös kokeilla.

Sivelin kyljykset molemmilta puolilta sinappikastikkeella ja asettelin ne vuokaan.
Lisäsin joukkoon salottisipulia ja purjoa.
Laitoin liharuoan uuniin 225 C asteeseen ensin 40 minuutiksi ja sitten vähensin lämpöä 175 C asteeseen. Tässä vaiheessa lorautin sekaan ihan vähän soijakermaa pehmentämään makua. Yhteensä ruoka kypsyi uunissa noin tunnin.

sinappihuntu kyljyksille:
1 rkl dijon sinappia
1 rkl rakeista sinappia
1 rkl turun sinappia
tuoretta persiljaa
2 valkosipulin kynttä
sitruunamehua
valkopippuria
suolaa
soijakastiketta
oliiviöljyä

6 kpl possun kyljyksiä
salottisipulia
purjoa
soijakermaa

Paloittelin perunat suuriksi lohkoiksi ja heitin ne vuokaan. Valutin päälle oliiviöljyä, maustoin pippureilla ja suolalla sekä basilikalla ja kauhoin kaiken käsillä sekaisin.
Perunat kypsyivät uunin alaosassa samassa tahdissa lihan kanssa.

veneperunat:
rosamunda perunoita
tuoretta basilikaa
maldon suolaa
mustapippuria
roseepippuria
oliiviöljyä

Tämä tomaattikastike on alunperin opittu serkultani Samulta ja hänen tyttöystävältään Hannalta. He ovat tehneet sitä salsakastikkeeksi, nachojen kaveriksi. Itse olen muokannut tätä loistavaa soosia aina sen mukaan minkä kanssa sitä tarjoan ja mitä jääkaapista sattuu löytymään. Alkuperäiseen ohjeeseen tulee ainakin vihreää paprikaa ja sipulia, mutta tällä kertaa skippasin ne. Teen tätä myös basilikan makuisena versiona, jolloin uitan kanat kastikkeessa ja annan niiden maustua uunissa ihanan mureiksi.

tomaattikastike:
1 prk valkosipuli tomaattimurskaa
tomaattipyrettä
pala purjoa
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
sitruunamehua
mustapippuria
paprikajauhetta
salsa verdeä
suolaa
sokeria

1 kommentti:

  1. Unohdin mainita että tein tomaattikastikkeen niin, että heitin kaikki vaan ainekset shakeriin ja pyöräytin tasaiseksi. Valmis! Annoin maustua jääkaapissa sen aikaa kun muut ruoat valmistuivat.

    VastaaPoista